Corpus Makler
Fritliggende murstenshus med hæk i forhaven
Arvet bolig

Arvet hus eller lejlighed: sælge, udleje eller beholde?

En arvet bolig bringer ud over minder ofte mange spørgsmål med sig. Du behøver ikke forhaste noget – men nogle skridt bør du tage tidligt. Dette overblik hjælper dig med at forberede beslutningen i ro.

Corpus Makler · Guide · november 2026

De første skridt

  • Sikre boligen: tjek bygningsforsikringen og informér forsikringsselskabet om dødsfaldet, hold varmen frostsikker om vinteren, ordn post og nøgler.
  • Arvebevis: Til berigtigelse af tingbogen skal du bruge en arveattest (Erbschein) eller et notarielt testamente eller en arveaftale med skifterettens åbningsprotokol.
  • Berigtig tingbogen: Indgives anmodningen inden for to år efter dødsfaldet, er indførelsen af arvingerne hos tinglysningskontoret gebyrfri.
  • Løbende aftaler: el, vand, ejendomsskat og ved ejerlejligheder fællesudgiften (Hausgeld) løber videre.

Arvefællesskab: beslut i fællesskab

Arver flere personer, danner de et arvefællesskab (Erbengemeinschaft). Over dødsboet kan medarvingerne kun råde i fællesskab (§ 2040 BGB) – et salg kræver altså alles samtykke. For den løbende forvaltning gælder delvis flertalsregler. Kan arvingerne ikke blive enige, kan enhver medarving begære en ophævelsesauktion (Teilungsversteigerung). Den fører dog ofte til dårligere resultater end et frit salg. En åben samtale og en neutral vurdering af værdien hjælper med at finde en fælles løsning.

Arveafgift

For arveafgiften gælder personlige bundfradrag (§ 16 ErbStG, status: november 2026), blandt andet 500.000 euro for ægtefæller og registrerede partnere, 400.000 euro for børn og 200.000 euro for børnebørn. For det selvbeboede familiehjem findes yderligere afgiftsfritagelser, hvis ægtefællen eller børnene selv bebor boligen i ti år; for børn er fritagelsen begrænset til 200 m² boligareal (§ 13 ErbStG). Skattemyndigheden vurderer boligen efter egne regler. Søg her endelig skatterådgivning.

Spekulationsfrist ved et senere salg

Ved et salg inden for ti år efter anskaffelsen kan en avance være indkomstskattepligtig (§ 23 EStG). Arvinger indtræder her i arveladerens situation: Afgørende er, hvornår denne købte boligen. Har arveladeren ejet boligen i mere end ti år, er et salg som regel skattefrit. Undtaget er desuden en bolig, der i salgsåret og de to foregående år blev brugt til egen beboelse. Detaljerne afklarer din skatterådgiver.

Sælge, udleje eller selv bruge?

  • Sælge giver mening, hvis ingen vil bruge boligen, hvis medarvinger skal udbetales, eller hvis der venter større renoveringer, som du ikke vil finansiere.
  • Udleje giver løbende indtægter, men også opgaver som udlejer. Tjek, om der er behov for investeringer før udlejningen.
  • Selv bruge kan være attraktivt, netop med henblik på afgiftsfritagelsen for familiehjemmet.

Ved ældre huse kan det betale sig at se på den energimæssige stand. Efter et ejerskifte kan forpligtelser efter den tyske bygningsenergilov træde i kraft. Om spørgsmålet, hvilken renovering der giver mening, finder du en særskilt guide på baucorpus.de.

Vores støtte

Corpus Makler støtter arvinger og arvefællesskaber med en gratis markedsprisvurdering som neutralt samtalegrundlag, med indhentning af dokumenterne og – hvis du beslutter dig for det – med salg eller udlejning. Administrationen af en udlejet bolig overtager Corpus Hausverwaltung efter ønske. Juridiske og skattemæssige spørgsmål bedes du afklare med notar, advokat eller skatterådgiver.

Læs videre

Vores guideartikler giver et generelt overblik (status: november 2026) og erstatter ikke juridisk eller skattemæssig rådgivning i den konkrete sag. Den tyske version er bindende.

Overvejer du at sælge eller udleje?

I en gratis indledende samtale afklarer vi dine mål, tidsrammen og næste skridt. Uforpligtende og uden pres.

RingRådgivning